The competitiveness of the Andean Community (CAN) in foreign trade of coffee and substitutes

Authors

  • Kamil Majcher Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu

DOI:

https://doi.org/10.18778/2082-4440.32.03

Keywords:

foreign trade, competitiveness, coffee and substitutes, Andean Community, CAN

Abstract

The article assesses the competitiveness of the member countries of the Andean Community – CAN in foreign trade of coffee and its substitutes in 1995 and 2019.

The study was conducted using quantitative indicators of international competitive position: RCA, IPR, RTA, LFI. The study showed that in 1995, there was a strong comparative advantage in the foreign trade of coffee and its substitutes in all CAN countries, in particular Colombia (high RTA index: 17,92, high LFI index: 25,28). In 2019, Bolivia’s comparative advantage (low RTA index: –0,56) and Ecuador (low index RTA: –0,21) was lost. A downward trend was observed for each member of the community (decrease in RCA, RTA, LFI index, increase in IPR index).

References

Affortunato F., Ciommi M., Furia D., Vaccaro E. (2010), International Specialization and Vertical Differentiation, „Annals of the University of Oradea: Economic Science”, 1(1).
Google Scholar

Avila D., Sandoval K. (2019), La competitividad del comercio de uva en el mercado internacional y en Estados Unidos: el caso de Mexico y Peru, „Revista Cimexus”, 14(1).
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.33110/cimexus140103

Balassa B. (1965), Trade Liberalization and Revealed Comparative Advantage, „The Manchester School of Economic and Social Studies”, 33(2).
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-9957.1965.tb00050.x

Benedictis L., Tamberi M. (2002), A note on the Balassa Index of Revealed Comparative Advantage, „Working Papers. Dipartimento di Economia”, 158.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.2139/ssrn.289602

CEPAL (2020), Sistema Gráfico de Comercio Internacional, https://sgo-win-12-we-e1.cepal.org/dcii/sigci/sigci.html (data dostępu: 14.09.2020).
Google Scholar

Cumbicus Torres E.M., Jiménez Azuero R.M. (2012), Análisis Sectorial del Café en la Zona 7 del Ecuador, http://dspace.utpl.edu.ec/bitstream/123456789/2703/1/338X1227.pdf (data dostępu: 14.09.2020).
Google Scholar

Durante N.D.L., da Costa J.S., González M.V., Durante C.R.L. (2017), Competitividad de la soya y la carne bovina en Paraguay, „Investigación Agraria”, 19(2).
Google Scholar

FAO (2020), Faostat, https://www.fao.org/faostat/en/#search/Coffee%2C%20substitutes%20containing%20coffee (data dostępu: 14.09.2020).
Google Scholar

García R., Maldonado A. (2013), Competitividad del calzado de cuero colombiano: perspectiva de la ventaja comparativa revelada (1980–2008), „Revista Dimensión Empresarial”, 11(1).
Google Scholar

ICO (2020), Exports of all forms of coffee by all exporting countries, http://www.ico.org/historical/1990%20onwards/PDF/2a-exports.pdf (data dostępu: 14.09.2020).
Google Scholar

Kołodziejczak M., Kołodziejczak W., Pawlak K. (2010), Konkurencyjność sektora rolno-spożywczego nowych krajów członkowskich UE w handlu wewnątrzwspólnotowym, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej”, 1.
Google Scholar

Lafay G. (1992), The measurement of revealed comparative advantages, [w:] M.G. Dagenais, P.A. Muet (red.), International Trade Modeling, Chapman and Hall, London.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4757-2150-8_10

Majcher K. (2019), Przewaga komparatywna krajów Andyjskiego Wspólnego Rynku – CAN w międzynarodowym handlu towarami z Mercosur, „Ekonomia Międzynarodowa”, 27.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.18778/2082-4440.27.01

Málaga J.E., Williams G.W. (2010), La competitividad de México en la exportación de productos agricolas, „Revista Mexicana de Agronegocios”, 27.
Google Scholar

Nosecka B., Pawlak K. (2014), Wybrane problemy konkurencyjności sektora rolno- spożywczego w Polsce i Unii Europejskiej, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Warszawa.
Google Scholar

Ocampo López O.L., Castañeda Peláez K., Vélez Upegui J.J. (2016), Caracterización de los ecotopos cafeteros colombianos en el Triángulo del Café, „Perspectiva Geográfica”, 22(1).
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.19053/01233769.6100

Recalde M.L., Barraud A. (2002), Competitividad de la carne vacuna en Argentina, „Actualidad Económica”, 12(52).
Google Scholar

Rivera Silva M.R., Nikolskii Gavrilov I., Castillo Álvarez M., Ordaz Chaparro V.M., Diaz Padilla G., Guajardo Panes R.A. (2013), Vulnerabilidad de la producción del café (Coffea arabica L.) al cambio climático global, „Terra Latinoamericana”, 31(4).
Google Scholar

Rudianto Y.L. (2009), Competitiveness Theory, „Die – Jurnal Ilmu Ekonomi dan Manajemen”, 6(1).
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.30996/die.v6i1.90

Segura J., Segura O. (2004), Indice de ventaja comparativa revelada: un indicador del desempeno y de la competitividad productivo-comercial de un pais, http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/5885/1/2005112116568_VentajaComparativaRevelada.pdf (data dostępu: 14.09.2020).
Google Scholar

Szymanik E. (2016), Konkurencyjność przedsiębiorstwa – główne aspekty, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie”, 953.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2016.0953.0507

UNCTAD (2020), Unctadstat. Data Center, https://unctadstat.unctad.org/wds/Report-Folders/reportFolders.aspx?sCS_ChosenLang=en (data dostępu: 14.09.2020).
Google Scholar

Zielińska-Głębocka A. (2012), Współczesna gospodarka światowa. Przemiany, innowacje, kryzysy, rozwiązania regionalne, Wolters Kluwer, Warszawa.
Google Scholar

Zielińska-Głębocka A., Rynarzewski T. (2006), Międzynarodowe stosunki gospodarcze. Teoria wymiany i polityki handlu międzynarodowego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Google Scholar

Published

2020-12-30

How to Cite

Majcher, K. (2020). The competitiveness of the Andean Community (CAN) in foreign trade of coffee and substitutes. Ekonomia Międzynarodowa (International Economics), (32), 294–307. https://doi.org/10.18778/2082-4440.32.03

Issue

Section

Articles