„Młodzi ludzie w ogóle nie znają potrawy…” – zanikające dania codzienne we wspomnieniach osadników na Dolnym Śląsku. Analiza wybranych materiałów Polskiego Atlasu Etnograficznego

Autor

DOI:

https://doi.org/10.18778/1506-6541.29.06

Słowa kluczowe:

Dolny Śląsk, potrawy dawne, polewka, zupa, tradycje kulinarne, obszary postmigracyjne, Polski Atlas Etnograficzny

Abstrakt

Celem artykułu jest przybliżenie stanu wiedzy na temat potraw dawnych, przywiezionych po zakończeniu II wojny światowej na Dolny Śląsk przez osadników i przesiedleńców ze wschodnich rubieży kraju oraz Kresów Wschodnich. Badany region jest obszarem postmigracyjnym, w obrębie którego w okresie powojennym dochodziło do procesów przewartościowania, przejmowania lub zarzucania elementów dziedzictwa kulturowego przywiezionego, jak i zastanego. Procesy te dotyczyły również dziedzictwa kulinarnego. Problematyka tradycji kulinarnych dość często pojawiała się w trakcie rozmów z osobami starszymi, które w swych wspomnieniach sięgały do okresu przedwojennego w rodzinnych stronach oraz do pierwszych lat powojennych po przesiedleniu. Niniejsze rozważania będą dotyczyć przede wszystkim dań płynnych – polewek/zup, rzadziej potraw gęstych i pieczonych. Tym, co je wyróżniało jest fakt, iż jeszcze w kilka lat po przesiedleniu były przygotowywane, niemniej stopniowo traciły swą popularność, by w końcu ulec zarzuceniu. Interesujące wiadomości na ten temat przynoszą materiały źródłowe, zebrane w czasie badań terenowych, w ramach projektu Polskiego Atlasu Etnograficznego. Podstawą źródłową będą wiadomości zgromadzone w oparciu o kwestionariusz „Ludowa kultura materialna”.

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Bibliografia

Kwestionariusz – notatnik dla kartograficznych studiów etnograficznych: Ludowa kultura materialna (zagadnienia wybrane), compiled by J. Gajek, Wrocław 1964.
Google Scholar

Polish Ethnographic Atlas
Google Scholar

Bohdanowicz J., “Polski Atlas Etnograficzny – wykładnia zadań i metod pracy,” [in:] Komentarze do Polskiego Atlasu Etnograficznego, vol. 1: Rolnictwo i hodowla, part 1, ed. J. Bohdanowicz, Wrocław 1993.
Google Scholar

Brückner A., Encyclopedia staropolska, vol. 2: K–M, Warszawa 1939.
Google Scholar

Drożdż A., Re/konstrukcje codzienności. Przeszłość w materiałach źródłowych Polskiego Atlasu Etnograficznego, Gdańsk 2018.
Google Scholar

Gajek J., “Transport i komunikacja lądowa. Kwestionariusz nr 5,” Archiwum ­Etnograficzne 1960, no. 22.
Google Scholar

Jasiński J, “Kwestia pojęcia Ziemie Odzyskane,” [in:] Ziemie Odzyskane/Ziemie ­Zachodnie i Północne 1945–2005. 60 lat w granicach państwa polskiego, ed. A. Sakson, Poznań 2006.
Google Scholar

Lis H., Lis P., Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…, Kraków 2009.
Google Scholar

Misztal J., “Wysiedlenia i repatriacja obywateli polskich z ZSRR a wysiedlenia i przesiedlenia Niemców z Polski – próba bilansu,” [in:] Utracona ojczyzna. ­Przymusowe wysiedlenia, deportacje i przesiedlenia jako wspólne doświadczenie, eds. H. Orłowski, A. Sakson, Poznań 1996.
Google Scholar

Moszyński K., Kultura ludowa Słowian, vol. I: Kultura materialna, Warszawa 1967.
Google Scholar

Paprot-Wielopolska A., Żuławy i Powiśle. Kreowanie tożsamości lokalnych i regionalnych po 1989 roku, Warszawa 2018.
Google Scholar

Pieńczak A., “The Digital Platform of the Polish Ethnographic Atlas – From Idea to Implementation”, Český lid. Etnologický časopis (Ethnological Journal) 2018, no. 4/105.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.21104/CL.2018.4.05

Pieńczak A., Kłodnicki Z., Koźmińska J., Polski Atlas Etnograficzny – historia, osiągnięcia, perspektywy badawcze, Katowice 2017.
Google Scholar

Sakson A., “Socjologiczne problemy wysiedleń,” [in:] Utracona ojczyzna. Przymusowe wysiedlenia, deportacje i przesiedlenia jako wspólne doświadczenie, eds. H. Orłowski, A. Sakson, Poznań 1996.
Google Scholar

http://www.archiwumpae.us.edu.pl/
Google Scholar

https://www.hajduczeknaturalnie.pl/huculska-kulesza-mamalyga-bryndza/
Google Scholar

Opublikowane

2023-12-05

Jak cytować

Drożdż, A. (2023). „Młodzi ludzie w ogóle nie znają potrawy…” – zanikające dania codzienne we wspomnieniach osadników na Dolnym Śląsku. Analiza wybranych materiałów Polskiego Atlasu Etnograficznego. Zeszyty Wiejskie, 29, 115–137. https://doi.org/10.18778/1506-6541.29.06

Numer

Dział

Articles