Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na przestrzeni lat 2011–2020

Autor

DOI:

https://doi.org/10.18778/1506-6541.28.04

Słowa kluczowe:

rolnictwo ekologiczne, żywność ekologiczna, rynek żywności ekologicznej, zrównoważony rozwój obszarów wiejskich

Abstrakt

W pracy przedstawiono stan i rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce i poszczególnych województwach. Wykazano, że na przestrzeni lat 2011–2020 liczba ekologicznych producentów oraz powierzchnia ekologicznych upraw uległy zmniejszeniu. Odnotowana dynamika zmian była zróżnicowana w zależności od analizowanego województwa. Największą i stabilną liczbą producentów ekologicznych odznaczyło się województwo warmińsko-mazurskie. W badanych latach wzrosła liczba producentów zajmujących się przetwórstwem produktów ekologicznych oraz produkcją pasz i/lub drożdży. Wzrost liczby analizowanych przetwórców dotyczył każdego z województw, a największy odnotowano w mazowieckim i wielkopolskim. Łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych (w okresie i po konwersji) istotnie zmniejszyła się. Największe spadki ekologicznych zasiewów wykazano w województwie zachodniopomorskim i podkarpackim.

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Bibliografia

Brodzińska K., Ekologizacja rolnictwa w aspekcie polityki finansowego wsparcia, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2018, t. 18(33), z. 3.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2018.18.3.65

Brodzińska K., Rolnictwo ekologiczne – tendencje i kierunki zmian, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2014, t. 14(29), z. 3.
Google Scholar

Bryła P., Organic food consumption in Poland. Motives and barriers, „Appetite” 2016, t. 105.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2016.07.012

Brzezina N., Biely K., Helfgott A., Kopainsky B., Vervoort J., Mathijs E., Development of organic farming in Europe at the crossroads. Looking for the way forward through system archetypes lenses, „Sustainability” 2017, t. 9(5), 821.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.3390/su9050821

Drabarczyk K., Wrzesińska-Kowal J., Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce, „Zeszyty Naukowe SGGW. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej” 2015, nr 111.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2015.111.31

Drygas M., Nurzyńska I., Bańkowska K., Charakterystyka i uwarunkowania rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Szanse i Bariery, Warszawa 2019.
Google Scholar

Heinze S., Vogel A., Reversion from organic to conventional agriculture in Germany. An event history analysis, „German Journal of Agricultural Economics” 2017, t. 66.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.30430/66.2017.1.13-25

Hermaniuk T., Organic food market in Poland-main characteristics and factors of development, „Scientific Annals of Economics and Business” 2016, t. 63(1).
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1515/saeb-2016-0111

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, The report on organic farming in Poland in 2017–2018, Warszawa 2019.
Google Scholar

Jarczok-Guzy M., Obstacles to the development of the organic food market in Poland and the possible directions of growth, „Food Science and Nutrition” 2018, t. 6.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1002/fsn3.704

Jarecki W., Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D., Development of organic farming in Poland over the period of 2004–2018, „Acta Agrophysica” 2019, t. 26, z. 4.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.31545/aagr/118013

Jezierska-Thöle A., Biczkowski M., Środki z funduszy Unii Europejskiej jako szansa rozwoju sektora gospodarstw ekologicznych w Polsce, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu” 2017, t. 19, z. 2.
Google Scholar

Kirchmann H., Why organic farming is not the way forward, „Outlook on Agriculture” 2019, t. 48(1).
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1177/0030727019831702

Kociszewski K., Bariery i czynniki sprzyjające funkcjonowaniu gospodarstw ekologicznych w świetle wyników ogólnopolskich badań ankietowych, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu” 2014, t. 16, z. 2.
Google Scholar

Luty L., Rolnictwo ekologiczne – rozwój w wybranych krajach Unii Europejskiej, „Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych” 2016, t. 17, z. 2.
Google Scholar

Łuczka W., Changes in the behavior of organic food consumers, „Ekonomia i Środowisko” 2019, t. 3(70).
Google Scholar

Łuczka W., Kalinowski S., Barriers to the development of organic farming. A polish case study, „Agriculture” 2020, t. 10, 536.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture10110536

Mazurek-Kusiak A., Sawicki B., Kobyłka A., Contemporary challenges to the organic farming. A Polish and Hungarian case study, „Sustainability” 2021, t. 13, s. 8005.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.3390/su13148005

Nowogródzka T., Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2012, t. 12(27), z. 2.
Google Scholar

Olkiewicz A., Prawne uwarunkowania rolnictwa ekologicznego w Polsce, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu” 2017, t. 19, z. 4.
Google Scholar

Orszulak-Dudkowska K., Dieta roślinna i zaangażowanie społeczne w praktykach dyskursywnych społeczności internetowych, „Zeszyty Wiejskie” 2020, z. 26.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.18778/1506-6541.26.14

Skinner C., Gattinger A., Krauss M., Krause H-M., Mayer J., Heijden van der M.G.A., Mäder P., The impact of long-term organic farming on soil-derived greenhouse gas emissions, „Scientific Reports” 2019, t. 9, s. 1702.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-018-38207-w

Trajer M., Krzyżanowska K., Rolnictwo ekologiczne w Polsce i perspektywy jego rozwoju w kontekście PROW 2014–2020, „Turystyka i Rozwój Regionalny” 2017, nr 8.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.22630/TIRR.2017.8.24

Pobrania

Opublikowane

2022-10-14

Jak cytować

Jarecki, W. (2022). Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na przestrzeni lat 2011–2020. Zeszyty Wiejskie, 28, 103–119. https://doi.org/10.18778/1506-6541.28.04

Numer

Dział

Articles