The Clientʼs Interest Protection as the Added Value of Bank Management, According to the Concept of Corporate Social Responsibility

Authors

  • Beata Wierzbicka Instytut Organizacji i Zarządzania, Wydział Zarządzania, Uniwersytet Gdański
  • Maria Lechicka-Kostuch Zakład Organizacji i Zarządzania w Turystyce, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Gdańsk

DOI:

https://doi.org/10.18778/2391-6478.3.1.11

Keywords:

bank, Corporate Social Responsibility (CSR), customer protection, added value

Abstract

Demanding, well informed, fickle and impatient customer of the bank is a major challenge for the organization. Creating a package of benefits that guarantee a lasting relationship between the customer and the bank, forces a new approach to the concept of managing these relationships. The aim of the article is to indicate the possibility of using the pro-consumer and pro-social bank activities to implement innovations in the service process, the source of which can become clients of the bank. Costumerʼs creativity and the social responsibility of the bank can transfer to increased customer satisfaction due to his requirements satisfaction set in relation to the service provided by the bank.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aupperle K. E., Caroll A. B., Hatfield, J. D., 1985, An Empirical Examination of The Relationship between Corporate Social Responsibility and Profitability, „Academy of Management Journal”, nr 2.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.2307/256210

Boguszewicz-Kreft M., 2009, Zarządzanie doświadczeniem klienta w usługach, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
Google Scholar

Davis K., Blomstrom R. L., 1975, Business and Society: Environment and Responsibility, McGraw Hill, New York.
Google Scholar

Eells R., 1960, The Meaningof Modern Business, Columbia University Press, New York.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.7312/eell93784

Hill N., Alexander, J., 2003, Pomiar satysfakcji i lojalności klientów, Wydawnictwo Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
Google Scholar

Jonas A., 1998, Uwarunkowania rozwoju marketingu usług bankowych w Polsce, Marketing 2001 XI Konferencja Katedr Marketingu, Handlu i Usług uczelni i wydziałów ekonomicznych Jurata, 18–19 września 1998, Tom I, Sopot.
Google Scholar

Kłopocka A., 2002, Oczekiwania klientów a jakość detalicznych usług bankowych, „Bank i kredyt”, nr 8.
Google Scholar

Lach A., 2003, Zdobyć i utrzymać, „Gazeta bankowa”, nr 1.
Google Scholar

Lachowski S., 2012, Droga ważniejsza niż cel – wartości w życiu i biznesie, Wydawnictwo Studio Emka, Warszawa.
Google Scholar

Moss Kanter R., 2007, Od powierzchownych zmian do poważnych transformacji, [w:] Społeczna odpowiedzialność biznesu, Harvard Business Review, Wydawnictwo Helion, Gliwice.
Google Scholar

Otto J., 2001, Marketing relacji. Koncepcje i stosowanie, Wydawnictwo C. H. Beck, Warszawa.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.33141/po.2000.05.06

Plencler J., Schröder A., 2000, Marketing partnerski, „Marketing w praktyce”, nr 3.
Google Scholar

Porter M. E., Kramer M. R., 2006, Strategy &Society: The Link Between Competitive Adventage and Corporate Social Responsibility, „Harvard Business Review”, nr 12.
Google Scholar

Raport Banku Millenium z dnia 18.07.2013, analizy.pl
Google Scholar

Sindell K., 2000, Loyalty Marketing for the Internet Age, Dearborn Financial Publishing, Chicago.
Google Scholar

Słownik języka polskiego, 1998, tom II, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Google Scholar

Wierzbicka B., 2015, Czy społecznie odpowiedzialne postępowanie może stanowić trwałe źródło przewagi konkurencyjnej?, [w:] M. Boguszewicz-Kreft (red.), Przedsiębiorstwa i ich interesariusze, relacje marketingowe i CSR, „Prace Naukowe WSB w Gdańsku”, nr 42.
Google Scholar

Published

2016-03-31

How to Cite

Wierzbicka, B., & Lechicka-Kostuch, M. (2016). The Clientʼs Interest Protection as the Added Value of Bank Management, According to the Concept of Corporate Social Responsibility. Journal of Finance and Financial Law, 3(1), 137–148. https://doi.org/10.18778/2391-6478.3.1.11

Issue

Section

Article