Kryzys głodowy i jego skutki dla ludności niemieckiej w czasie I wojny światowej

Autor

DOI:

https://doi.org/10.18778/0208-6050.113.07

Słowa kluczowe:

głód, I wojna światowa, substytut, żywność, front wewnętrzny

Abstrakt

Od stuleci, a może tysiącleci podstawową przyczyną, obok nieurodzajów, pojawienia się głodu na świecie są konflikty zbrojne. Wielokrotnie, nawet w przypadku lokalnych potyczek, jednym ze sposobów uzyskania przewagi na polu walki zbrojnej było wywołanie stanu głodu pośród żołnierzy przeciwnej armii lub doprowadzenie do katastrofy humanitarnej wśród ludności cywilnej. Takie działanie było też często narzędziem nacisku politycznego, próbą uzyskania określonych korzyści, a czasem nawet karą za niesubordynację. Kryzys żywnościowy, na który narażona była ludność niemiecka w czasie I wojny światowej, jest zjawiskiem, które wpływało nie tylko na nastrój, życie codzienne i zdrowie ludności niemieckiej, ale ostatecznie także na przebieg wojny i rewolucji, na które ogromny wpływ miał rok 1918. W artykule autor podejmuje próbę nakreślenia trudności, na jakie narażona była ludność niemiecka z powodu kryzysu żywnościowego oraz jego wpływu na zdrowie i śmiertelność. Wiele miejsca poświęca przyczynom głodu ludności niemieckiej: po pierwsze skutkom alianckiej blokady morskiej, po drugie przyczynom spadku produkcji w rolnictwie, i po trzecie interwencyjnym działaniom państwa, które przyniosły efekt przeciwny do zamierzonego.

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Biogram autora

Andrzej Wojcieszak - Uniwersytet Łódzki

Dr Andrzej Wojcieszak – adiunkt w Katedrze Historii Polski i Świata po 1945 r. na Wydziale Filozoficzno-Historycznym Uniwersytetu Łódzkiego.

Zainteresowania naukowe: okres „zimnej wojny” oraz problematyka ekonomiczno-logistyczna konfliktów zbrojnych.

Bibliografia

Boldorf M., Deutsche Wirtschaft im Ersten Weltkrieg, Berlin 2020. https://doi.org/10.1515/9783110556148
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1515/9783110556148

Czekalski T., Aprowizacja ludności cywilnej w czasie I wojny światowej. Wojna jako katalizator zmian kultury kulinarnej w Europie, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prace Historyczne” 2016, t. CXLIII, z. 3, s. 449–462.
Google Scholar

Gutsche W., Klein F., Petzold J., Sarajevo nach Versailles: Deutschland im ersten Weltkrieg, Berlin 1974.
Google Scholar

Harms B., Grotjahn A., [w:] Neue Deutsche Biographie, Bd. VII, Berlin 1966, s. 169.
Google Scholar

Kocka J., Klassengesellschaft im Krieg. Deutsche Sozialgeschichte 1914–1918, Frankfurt am Main 1978. https://doi.org/10.13109/9783666359842
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.13109/9783666359842

Kuczynski J., Geschichte des Alltags des deutschen Volkes, Köln 1957.
Google Scholar

Michalka W., Der Erste Weltkrieg: Wirkung, Wahrnehmung, Analyse Originalausgabe, München 1994.
Google Scholar

Schaeffer W., Krieg gegen Frauen und Kinder: Englands Hungerblockade gegen Deutschland 1914–1920, Stuttgart 1940.
Google Scholar

Starling E., Analysis of the Energy Balance of the German People During the Blockade 1914–1919, „The Royal Society Journal of the History of Science” 2003, vol. LVII, no. 2, s. 185–193.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1098/rsnr.2003.0205

Teuteberg H. J., Wie ernährten sich Arbeiter im Kaiserreich, [w:] Arbeiterexistenz im 19. Jahrhundert. Lebensstandard und Lebensgestaltung deutscher Arbeiter und Handwerker, Hrsg. W. Conze, U. Engelhardt, Stuttgart 1981, s. 61.
Google Scholar

Watson A., Ring of Steel. Germany and Austria-Hungary in World War I, London 2015.
Google Scholar

Der „Kohlrübenwinter” 1916/17, https://www.dhm.de/lemo/kapitel/erster-weltkrieg/alltagsleben/kohlruebenwinter-191617.html (dostęp: 15 XII 2021).
Google Scholar

Eckart W. U., Ein deutscher Hunger: Ohne Nahrungsreserven in einen vermeintlich kurzen Krieg, https://www.uni-heidelberg.de/presse/ruca/2011-3/04ein.html (dostęp: 17 XII 2021).
Google Scholar

Stark F., Wie der „Steckrübenwinter“ zum Trauma wurde, https://www.welt.de/geschichte/article124743724/Wie-der-Steckruebenwinter-zum-Trauma-wurde.html (dostęp: 23 VIII 2021).
Google Scholar

Pobrania

Opublikowane

2023-09-07

Jak cytować

Wojcieszak, A. (2023). Kryzys głodowy i jego skutki dla ludności niemieckiej w czasie I wojny światowej. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, (113), 121–138. https://doi.org/10.18778/0208-6050.113.07