Pierogi as Culinary Business Card of the “Wandering Polish Ambasador” Wladyslaw Grodecki

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18778/1731-8025.22.04

Keywords:

cuisine, traditions, cultural heritage, travels, promotion

Abstract

Pierogi – filled dumplings made by wrapping unleavened dough around a savoury or sweet filling and cooking in boiling water – is one of the oldest as well and endearingly popular dishes of Polish cuisine. Some people perceive them as a kind of Polish “business card” and a significant means of introducing the merits of Polish culture and tradition. The same attitude can be observed in works of a famous Polish traveller, Władysław Grodecki (1942–2018).His portfolio includes over one hundred trips abroad, among them three solo trips around the world. Grodecki’s extraordinary achievements earned him general recognition and respect, although his path to success went through many difficult phases.

Due to his actions in promoting Polish culture and history abroad, the Polish press came to label him as the “wandering Polish ambassador”. Cooking dumplings for and with his hosts and friends was often an integral part of his travels. Grodecki’s legacy includes over 250 press articles and 300 autobiographical entries on his website. The leading topics of his work include: biographies of great Poles, the fate of Poles abroad, meetings with John Paul II, as well as the history of places and monuments highlighting Kraków. Grodecki’s travelogues and newspaper articles also give numerous accounts of how challenging it was to get the ingredients and prepare pierogi in different parts of the world. Analysis of Grodecki’s travel journals shows that pierogi are popular for more than their aesthetic value and taste.

References

Bętkowska, T. (1999). Smakowanie świata. Przekrój, 14 marca, 14–15.
Google Scholar

Bętkowska, T. (2002). Smakowanie świata. Gazeta Krakowska, 14 kwietnia, 7.
Google Scholar

Czernicki, Ł., Kukołowicz, P., Miniszewski, M. (2020). Branża turystyczna w Polsce: Obraz sprzed pandemii. Warszawa: Polski Instytut Ekonomiczny.
Google Scholar

Czerniecki, S. (1682). Compendium ferculorum, albo zebranie potraw. Kraków: Drukárnia Ierzego y Mikołaia Schedlow.
Google Scholar

Gliński, M., Davies, M., Żuławski, A. (2018). Quarks, elephants & pierogi: Poland in 100 words. Warsaw: Adam Mickiewicz Institute.
Google Scholar

Grodecki, W. (1998). Afryka, http://grodecki.eufrutki.net/aktualnosci/20100503_Afryka dostęp: 26.06.2021.
Google Scholar

Grodecki, W. (2001a). Cudze chwalicie, swego nie znacie... (2). Nasz Dziennik, 27 marca, 3.
Google Scholar

Grodecki, W. (2001b). Kraków – perła wśród polskich miast. Nasz Dziennik, 30 kwietnia – 1 maja, 3.
Google Scholar

Grodecki, W. (2002). Choć dziwny jest ten świat – to kocham go całym sobą. W: Zrozumieć Świat 1. Podręcznik do kształcenia literackiego i kulturowego dla zasadniczej szkoły zawodowej (194–197), E. Nowosielska, U. Szydłowska (red.). Poznań: Arka.
Google Scholar

Grodecki, W. (2003a). Meksykanie kochają Polaków. Płomyczek, 1, 16–17.
Google Scholar

Grodecki, W. (2003b). Boliwia. Płomyczek, 9, 16–17.
Google Scholar

Grodecki, W. (2003c). Polskie drogi w Argentynie. Płomyczek, 11, 16–17.
Google Scholar

Grodecki, W. (2006). Nad Mekongiem. Płomyczek, 4–6, 40–41.
Google Scholar

Grodecki, W. (2007a). Dekalog Grodeckiego. IV. Być uczciwym, koleżeńskim i przyjaznym. Magazyn Podróżników Globtroter, 08 (09), 96.
Google Scholar

Grodecki, W. (2007b). Dekalog Grodeckiego. V. Mieć umiejętności i wierzyć w siebie. Magazyn Podróżników Globtroter, 09 (10), 112.
Google Scholar

Grodecki, W. (2007c). Dekalog Grodeckiego. VIII. Chcieć żyć, czyli opanować sztukę przetrwania. Magazyn Podróżników Globtroter, 12 (13), 110.
Google Scholar

Grodecki, W. (2010). Wycieczki szkoleniowe, http://grodecki.eufrutki.net/niezapomniane_wyprawy/19780102_Wycieczki%20szkoleniowe dostęp: 2.07.2021.
Google Scholar

Grodecki, W. (2013a). Ameryka Północna, http://grodecki.eufrutki.net/aktualnosci/20100502_Ameryka_P%C3%B3%C5%82nocna dostęp: 26.06.2021.
Google Scholar

Grodecki, W. (2013b). Dzieciństwo – wspomnienia, http://grodecki.eufrutki.net/aktualnosci/20100501_Dzieci%C5%84stwo_wspomnienia dostęp: 26.06.2021.
Google Scholar

Grodecki, W. (2013c). 1500 dni samotnych wędrówek po świecie, http://grodecki.eufrutki.net/aktualnosci/20100504_1500_dni_samotnych_w%C4%99dr%C3%B3wek_po_%C5%9Bwiecie dostęp: 26.06.2021.
Google Scholar

Grodecki, W. (2013d). Moje dzieciństwo i młodość, http://grodecki.eufrutki.net/aktualnosci/20100505_Moje_dziecinstwo_i_mlodosc-wspomnienia_2013 dostęp: 26.06.2021.
Google Scholar

Grodecki, W. (2018a). Australia – kontynent zagubiony wśród mórz. Śląski Kurier WNET, 44, 10.
Google Scholar

Grodecki, W. (2018b). Doświadczenie pustyni (IV). Śląski Kurier WNET, 49, 4.
Google Scholar

Grzelak-Hodor, J. (1998), Wędrowny Ambasador. Gazeta Krakowska, 26 czerwca, 17.
Google Scholar

Kosenko A., Kusyk K. (2017). Władysław Grodecki. W: Wielcy Polscy Podróżnicy, Odkrywcy i Zdobywcy (70–74), M. Apollo, R. Lasyk, R. Rettinger (red.). Kraków: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego.
Google Scholar

Kruszyńska, A. (2008). W 30 lat z Brzeźnicy dookoła świata, Obserwator Lokalny, 19 stycznia, 21.
Google Scholar

Kuchowicz, Z. (1975). Obyczaje staropolskie XVII–XVIII wieku. Łódź: Wydawnictwo Łódzkie.
Google Scholar

Skrężyna, K. (2012). Pierogi mogą być polską wizytówką, https://dziennikpolski24.pl/pierogi-moga-byc-polska-wizytowka/ar/3171156 dostęp: 26.06.2021.
Google Scholar

Świtała-Trybek, A. (2016). Sałatki mnicha, pierogi św. Jacka, kiełbaski z refektarza... na szlaku „świętych” smaków. Zeszyty naukowe. Turystyka i rekreacja, 1 (17), 147–166.
Google Scholar

Tomaszewska-Bolałek, M. (2018). Polish culinary paths. Przeł. M. Gendźwiłł, A. Rosiak. Warszawa: Hanami.
Google Scholar

[Brak autora] (2016). Mówisz Polska – myślisz pierogi, https://prostehistorie.com.pl/blog/mowisz-polska-myslisz-pierogi/ dostęp: 26.06.2021.
Google Scholar

(RB) Bodnar, R. (2002). Wszędzie na świecie są Polacy..., Nasza Polska, 24 (347), 19.
Google Scholar

(PS) Skrobisz, P. (2009). Idąc wśród burz i zrzucających z nóg wichrów, Nasz Dziennik, 28–29 marca, 13–15.
Google Scholar

(JSz) Szarek, J. (2000). W 300 dni dookoła świata, Droga, 23 kwietnia, 10–12.
Google Scholar

Published

2023-12-30 — Updated on 2024-02-29

Versions

How to Cite

Grunwald, J. (2024). Pierogi as Culinary Business Card of the “Wandering Polish Ambasador” Wladyslaw Grodecki. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica Rossica, (22), 49–62. https://doi.org/10.18778/1731-8025.22.04 (Original work published December 30, 2023)