Życie z dala od miasta. O popularności serii dokumentalnej Daleko od miasta - Zdrowicka-Wawrzyniak, Magdalena (Zeszyty Wiejskie, 2022)
Artykuł traktuje o popularności programu telewizyjnego Daleko od miasta, w którym przedstawia się „mieszczuchów”, którzy zdecydowali się przeprowadzić na wieś. Gospodyni programu odwiedza ludzi, którzy postanowili zmienić swoje życie i na rozmaite sposoby realizują się zawodowo z dala od miasta. Za sprawą ich niebanalnych pomysłów na życie zamieszkane gospodarstwa zyskały nowego blasku. Program dowodzi, że polskiej wsi nie powinniśmy już definiować jedynie poprzez jej agrarność i rolniczość, jak również, że wieś jest współcześnie dobrym kierunkiem migracji.