Kultura ludowa i tożsamość narodowa w dziewiętnastowiecznej etnografii portugalskiej - Kubisztal, Anna (Zeszyty Wiejskie, 2025)
W pracy pragnę zaprezentować mój szkic dotyczący studiów badawczych prowadzonych przez dziewiętnastowiecznych etnografów portugalskich. Ponieważ ta tematyka nie była nigdy podejmowana przez polskich naukowców przedstawię sylwetki pionierów antropologii portugalskiej. Podejmę także zagadnienie dwojakiego podejścia do opisywanej przez nich kultury chłopskiej, ze szczególnym uwzględnieniem kwestii relacji społeczności wiejskich, tożsamości narodowej, prezentowanych w większości monografii pierwszych portugalskich badaczy kultury.