Kwestia agrarna w poglądach i działalności Mahatmy Gandhiego - Maj, Joanna (Zeszyty Wiejskie, 2024)
Ekspansywna polityka kolonialna Imperium Brytyjskiego prowadzona konsekwentnie na Subkontynencie Indyjskim na przełomie XIX i XX w. doprowadziła do zachwiania tradycyjnych stosunków społeczno-ekonomicznych. Kryzys – spowodowany nagłym wzrostem demograficznym i skrajnie trudnymi warunkami klimatycznymi – zaznaczył się katastrofalną sytuacją w rolnictwie. Powstrzymanie dalszej degradacji gospodarki wymagało zdecydowanych działań – szczególnie na prowincji. Twórcą programu reform, którego celem było wykorzystanie potencjału zasobów naturalnych i ludzkich był Mahatma Gandhi – Ojciec Narodu Indyjskiego, przywódca Indyjskiego Kongresu Narodowego, wizjoner i mistyk. Gandhi przyszłość swojej ojczyzny widział w odrodzeniu społecznym, moralnym i gospodarczym wsi. Opowiadał się za państwem, którego demokratyczne zasady sięgać będą przede wszystkim do społeczności lokalnych. Przykładem swojego życia rozbudził wśród chłopów nadzieje na konkretne zmiany w ich życiu, wydobycie się z nędzy i przełamanie beznadziei społecznego i politycznego położenia.