Historia i historycy w perspektywie „długiego trwania”. Kilka uwag o historiograficznych kontekstach wojny w Ukrainie - Stobiecki, Rafał (Zeszyty Wiejskie, 2024)
Autor eseju zwraca uwagę na rolę historyków polskich, rosyjskich i ukraińskich w rozumieniu kategorii Europy Środkowo-Wschodniej. Autor przedstawia i argumentuje tezę, że dyskusja na temat wojny w Ukrainie toczy się w intelektualnej atmosferze klisz zaczerpniętych m.in. z XIX-wiecznej historiografii.