Antropologiczne braterstwo: Lévi-Strauss a Rousseau - Pieniążek, Paweł (Zeszyty Wiejskie, 2024)
W artykule przedstawiam wpływ filozofii Jeana-Jacques’a Rousseau na Claude’a Lévi-Straussa refleksję nad statusem i powołaniem antropologii kulturowej. Refleksję tę rozwija on w kontekście swych lektur dzieła Rousseau, któremu nadaje znaczenie etnologiczno-antropologiczne. W pierwszej części artykułu omawiam problematykę dwóch zasadniczych i dopełniających się tekstów Lévi-Straussa o Rousseau, w których podejmuje kwestię warunków powstania etnologii i jej wewnętrznych, teoretycznych sprzeczności, których rozwiązanie Lévi-Strauss znajduje właśnie u Rousseau, jak również jej implikacje praktyczno-polityczne. W części drugiej rozważam podobieństwa i różnice między myślą Lévi-Straussa i myślą Rousseau przez pryzmat napięcia między ich dwiema tendencjami: polityczno-historyczną i kontemplatywno-mistyczną.