Twaróg i ser smażony – wczoraj i dziś - Chudy, Sylwia; Makowska, Agnieszka (Zeszyty Wiejskie, 2014)
Celem niniejszego opracowania jest przybliżenie zagadnień związanych z produkcją twarogu i sera smażonego. Niniejsza praca ma charakter przeglądowy. Została oparta na podstawie dostępnej literatury. Praca zawiera informacje pochodzące zarówno z aktualnego piśmiennictwa jaki i odwołania do pozycji z czasów Polski Rzeczpospolitej Ludowej i starszych.