Od symbolu do znaku i z powrotem. Na marginesie znaleziska złotej lunuli spod Fiugajek - Sobieraj, Jarosław (Zeszyty Wiejskie, 2024)
Artykuł dotyczy rzadkiego typu złotej zawieszki – lunuli z okresu wpływów rzymskich, pochodzącej z miejscowości Fiugajki (woj. warmińsko-mazurskie). Na marginesie jego odkrycia autor tekstu prezentuje szkic dotyczący zmieniających się atrybucji, kontekstów i znaczeń tej kategorii ozdób w starożytności i wiekach średnich.