Czas wolny i aktywność społeczna starszych wiekiem mieszkańców Białegostoku - Halicki, Jerzy (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2020)
Artykuł oparty jest na materiale pochodzącym z badań ankietowych przeprowadzonych wśród osób starszych (65+) zamieszkałych w Białymstoku. Jego celem jest analiza sytuacji obecnej oraz zarejestrowanie zmian, które zaszły w obszarze aktywności społecznej seniorów na przestrzeni dwudziestu lat. Okazuje się, że bardziej aktywne w starości są osoby zdrowsze, lepiej wykształcone, z lepszym zabezpieczeniem materialnym, zadowolone z życia. Aktywność społeczna jest też bardziej domeną kobiet niż mężczyzn oraz w większym stopniu dotyczy seniorów z młodszych kohort wieku.