Pamięć i tożsamość w konstruowaniu narracji jednostki oraz wspólnoty - Nowak-Dziemianowicz, Mirosława (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2020)
W artykule przedstawię dwie funkcjonujące dzisiaj obok siebie diagnozy polskiej współczesności. Jedna to separatystyczna, podkreślająca rozłam, bez nadziei na zgodę wizja dwóch odmiennych, zwaśnionych plemion, różniących się stosunkiem do przeszłości i historii. Historia i pamięć są tutaj kryterium podziału. Druga wizja zakłada możliwość porozumienia się, wskazując na relacyjny, oparty na potrzebie uznania charakter obecnego konfliktu. Pamięć nie jest tutaj narzędziem podziału, ale dobrem i wartością wspólną, a szansą na porozumienie się są relacje uznania.