Badanie wpływu zmiany sposobu nauczania matematyki na jednego z moich uczniów. Joseph – studium przypadku - Mulligan, Anne T. (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2018)
Analizowane studium przypadku powstało w ramach badania w działaniu obejmującego uczniów szkoły podstawowej, w wieku 6 i 7 lat. Celem tego badania było zmierzenie wpływu zmian moich praktyk nauczania matematyki na moich uczniów. W moich badaniach skupiłam się na uczniu o imieniu Joseph, który osiągał bardzo dobre wyniki w szkole, i zbadałam, jak jego zachowanie zmieniło się pod wpływem zmiany sposobu mojego nauczania. Moje pytania badawcze koncentrowały się na zadaniach, które przygotowywałam dla uczniów. Ponadto skupiłam się na strategiach używanych przez moich uczniów do znalezienia rozwiązań. W pytaniach badawczych skoncentrowałam się na moim sposobie zadawania pytań, aby pobudzić uczniów do myślenia. Dane, wykorzystywane w badaniach, pochodziły z obserwacji lekcji, transkrypcji prac uczniów i notatek z moich badań. Metody jakościowe, takie jak analiza tematyczna i analiza porównawcza, zostały wykorzystane do analizy danych przy zastosowaniu podejścia metodologii teorii ugruntowanej. To studium przypadku nie dowodzi zmiany, z uwagi na fakt, że doświadczył tych zmian jeden uczeń, nie wpływaliśmy poprzez zmianę na wszystkich uczniów. To studium przypadku pokazuje zmiany, które są możliwe, gdy współtworzone jest środowisko wspólnego rozwiązywania problemów.