Projektowanie ex‑librisów jako sposób na rozwiązanie problemów tożsamościowych w społeczności nauczycielskiej - Huerta, Ricard (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2024)
Artykuł omawia potrzebę szkolenia nauczycieli szkół podstawowych w zakresie umiejętności wizualnych. Powstał na podstawie badania eksploracyjnego, które analizowało proces uczenia się uczniów, aby ocenić możliwości edukacyjne kultury wizualnej, wykorzystując jako metodologię studium przypadku oraz badania oparte na sztuce i obejmując łącznie sto osób studiujących na uniwersytecie. Celem badania była ocena korzyści płynących z użycia warsztatu kreatywnej sztuki dla przyszłych nauczycieli szkół podstawowych, integrując kwestie tożsamości z tematyką społeczną. Wśród wyników wyróżnia się motywacja studentów do wykorzystania grafiki, zważywszy na to, że każdy z nich stworzył własny ex-libris. Nasza praca skupia się na zachęcaniu przyszłych nauczycieli do kreatywności.