Świat jako fenomen. Kategoria codzienności w perspektywie fenomenologii Edmunda Husserla - Ryk, Andrzej (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2016)
Artykuł przedstawia próbę rekonstrukcji kategorii codzienności w perspektywie fenomenologii Edmunda Husserla. Prowadzone badania wskazały na możliwość wykorzystania podstawowych idei fenomenologii Husserla do tworzenia teoretycznych rusztowań dla omawianej kategorii. Podstawowe motywy, wokół których prowadzone są analizy, to: świat otaczający, świat życia codziennego, doświadczenie, przeżycie, horyzont.