Od zrównoważonego rozwoju do wytrzymałości: zmiana nazewnictwa, czy zmiana w myśleniu? - Czarniawska, Barbara (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2020)
W ciągu ostatnich około dziesięciu lat wszystkie wnioski o granty badawcze musiały zawierać wyrażenie „zrównoważony rozwój”. W ostatnim jednak czasie „zrównoważony rozwój” ustąpił miejsca „wytrzymałości”. Skąd ta zmiana? Może być ona związana ze zmianą mody w badaniach naukowych lub powstałą ostatnio atmosferą zagrożenia, szczególnie w odniesieniu do miast.