Od dostarczania informacji po aktywizację do zmiany społecznego świata. Stowarzyszenia Amazonek jako źródło kompleksowego wsparcia dla kobiet z rakiem piersi - Zierkiewicz, Edyta (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2020)
Przedmiotem tego tekstu jest zjawisko wzajemnej pomocy i wsparcia społecznego w grupie pacjentek z rakiem piersi, ukazane na tle przemian zachodzących w całym ruchu Amazonek. Organizacje społeczne, skupiające kobiety po leczeniu raka piersi, funkcjonują w Polsce od ponad 30 lat. Przez ten okres dowiodły swojej przydatności i ważności. Od początku swojego istnienia kluby Amazonek zorientowane były na udzielanie szeroko rozumianego wsparcia pacjentkom na oddziałach onkologicznych oraz swoim członkiniom – do dzisiaj dobrze się z tego zadania wywiązują. Istotne jest, że poszczególne kluby kobiet po leczeniu raka nie stanowią osobnych bytów społecznych, ale współtworzą federację, która od początku lat 90. XX w. kieruje procesem racjonalizacji ich działań. W tekście ogólnie ukazano, jak ten proces przebiegał i w jakiej fazie znajduje się obecnie ruch Amazonek. Co ciekawe, stagnacja, która ogarnęła cały ruch, wydaje się nie oddziaływać lub oddziałuje jedynie w niewielkim stopniu na funkcjonowanie poszczególnych stowarzyszeń, realizujących swój statutowy cel, to jest wspieranie chorujących kobiet w powracaniu do zdrowia i w podnoszeniu jakości życia.