Wspólny rozwój zawodowy nauczycieli i wdrażanie programów nauczania: wnioski z oceny rozwoju zawodowego i programów nauczania - de Paor, Cathal (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2018)
W ostatnim komunikacie Komisja Europejska apeluje o zwiększenie działań na rzecz „wielowymiarowego”, ale uwzględniającego wspólne w państwach członkowskich wymogi w zakresie rozwoju zawodowego nauczycieli (Komisja Europejska 2017a). Chociaż współpraca nauczycieli w tym zakresie zyskuje coraz bardziej na popularności, to jednak nie stała się jeszcze normą w całej Europie. Nadal preferuje się odmienne ścieżki rozwoju zawodowego nauczycieli (CPD) jako bardziej sprzyjające niż osiąganie wspólnych standardów w tym zakresie. Intencją komisji jest zachęcanie do poszerzania współpracy między nauczycielami, by eliminować z ich pracy rutynę. Ma to sens tylko wówczas, kiedy profesjonalny rozwój zawodowy nauczycieli (CPD) opiera się również na wielowymiarowej i dogłębnej współpracy. Formą wspomagania doskonalenia zawodowego nauczycieli, która ma miejsce we wszystkich krajach UE, jest oferta wspierania realizacji programów kształcenia w szkołach przez zewnętrznych doradców czy trenerów. W artykule poddano analizie wnioski, które zostały wyciągnięte z ewaluacji krajowego programu doskonalenia zawodowego nauczycieli (CPD) w Irlandii. Pomimo istniejących różnych problemów w organizacji takich form doskonalenia, które utrudniają zakres współpracy nauczycieli, okazało się, że coach odegrał ważną rolę w tworzeniu warunków dla doskonalenia własnej praktyki dzięki kontynuowaniu przez nauczycieli współpracy po wsparciu przez niego w ramach przeprowadzonego coachingu. Troska zatem o kulturę głębokiego, wielowymiarowego, profesjonalnego współdziałania nauczycieli ze sobą z różnych szkół, w przeciwieństwie do „profesjonalnej współpracy” jedynie we własnej placówce, może okazać się bardziej owocną w ich pracy (Hargreaves, O’Connor 2017).