Sprawozdanie z XIII Łódzkiej Konferencji Biograficznej z cyklu: „Biografia i badanie biografii”, pt. „Sytuacje trudne w biografii. Wątki edukacyjne”, Łódź, 20–21 lutego 2024 roku - Gutowska-Ciołek, Anna (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2024)
W dniach 20–21 lutego 2024 roku odbyła się zorganizowana przez Katedrę Andragogiki i Gerontologii Społecznej Uniwersytetu Łódzkiego XIII Łódzka Konferencja Biograficzna z cyklu Biografia i badanie biografii. Motywem przewodnim tym razem było hasło: „Sytuacje trudne w biografii. Wątki edukacyjne”. W trakcie obrad uczestnicy – reprezentanci różnych dyscyplin naukowych i różnych uczelni oraz instytucji edukacyjnych – mieli możliwość zaprezentowania wyniki swoich badań, ale także przedyskutowania zagadnień ważnych zarówno pod względem merytorycznym, jak i metodologicznym. Konferencja wzbudziła zainteresowanie zarówno wśród doświadczonych naukowców, jak i młodych badaczy i stała się pretekstem do wielu cennych rozważań oraz inspiracji naukowych związanych z badaniami biograficznymi.