Jak badać dzieciństwo Wybitnych? – ramy koncepcyjne projektu - Czaja-Chudyba, Iwona (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2023)
W artykule przedstawiono koncepcję badań biograficznych nad dzieciństwem 114 wybitnych Polaków. Przedstawiono dylematy metodologiczne związane z wykorzystaniem biografii w rekonstrukcji przeszłości oraz scharakteryzowano własną procedurę badawczą i kategorie opisu dzieciństwa, polskiego kontekstu historycznego i środowiska, w którym przebiegała młodość Wybitnych.