Antyfeministyczne kultury wiedzy na przykładzie badań o samodzielnym rodzicielstwie w Polsce - Kasten, Anna (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2022)
Artykuł dotyczy antyfeministycznych kultur wiedzy na przykładzie badań samodzielnych rodziców w Polsce. Tło teoretyczne stanowi perspektywa queer-feministyczna, służąc analizie antyfemistycznych kultur wiedzy w badaniach samodzielnego rodzicielstwa. Uwzględniono publikacje naukowe od lat 70. do lat 2000. W artykule będą przedstawione trzy antyfeministyczne wzorce argumentacji w badaniach nad samodzielnymi rodzicami w Polsce: rodzina samodzielnej matki jako miejsce zagrożenia dla dziecka; brak ojca jako problem dla (seksualnego) rozwoju dziecka; uzasadniona nieobecność ojca.