Autoformacja w procesie profesjonalizacji nauczycieli — funkcja, sens i znaczenie - Maubant, Philippe; Roger, Lucie (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2015)
Tekst jest refleksją na temat warunków tworzenia sytuacji przygotowania profesjonalnego w kontekście kształcenia ustawicznego. Analizujemy w nim i charakteryzujemy zagadnienie samokształtowania w procesie przygotowania profesjonalnego nauczycieli czynnych zawodowo, w specyficznym kontekście kształcenia ustawicznego.