O kształceniu dziewcząt na początku XX wieku w przekazie periodyku „Świat Kobiecy” - Michalska, Iwonna (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2020)
Artykuł prezentuje problem edukacji dziewcząt na łamach tygodnika „Świat Kobiecy”, wydawanego w latach 1905–1906 przez Zjednoczone Koło Ziemianek. Analiza 104 numerów tego pisma wykazała, że przywiązywało ono dużą rolę nie tylko do alfabetyzacji, ale do ich dalszego kształcenia. Z jednej strony ukazywało rozwiązania przyjmowane w tym zakresie w krajach europejskich, z drugiej proponowało różne drogi zdobywania wiedzy na gruncie rodzimym, wskazując na konkretne typy szkół i ich zlokalizowanie. Dla córek włościańskich polecało głównie szkoły o charakterze zawodowym. Matkom młodych ziemianek, które z różnych względów nie mogły pobierać nauki w placówkach instytucjonalnych, udzielało dokładnych porad organizowania nauki domowej. Zdolnym i zainteresowanym własnym rozwojem intelektualnym dziewczętom, posiadającym niezbędne środki materialne, proponowało kształcenie na poziomie średnim, a także w szkolnictwie wyższym. Stanowisko redakcji „Świata Kobiecego” wpisuje się w nurt prowadzonych na początku XX w. dyskusji nad edukowaniem młodych kobiet.