Zrównoważony rozwój a system ochrony zdrowia w Polsce – wprowadzenie w tematykę - Kapera, Izabela (Władza Sądzenia, 2023)
Jednym z celów rozwoju zrównoważonego określonym w Agendzie 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju jest „zapewnienie zdrowego życia i promowanie dobrego samopoczucia dla wszystkich w każdym wieku”. I choć w ostatnich latach poczyniono ogromne postępy w poprawie sytuacji zdrowotnej populacji, to w dalszym ciągu utrzymują się nierówności w dostępie do usług leczniczych. Cel, jakim jest zmniejszenie tych nierówności nie jest łatwy do osiągnięcia, co jest także widoczne w Polsce, gdzie podobnie jak w wielu innych krajach europejskich, system opieki zdrowotnej znajduje się pod presją z powodu rosnących kosztów i zapotrzebowania na usługi ze strony starzejącej się populacji. Konsekwencją takiego stanu rzeczy są na przykład niedobory personelu medycznego oraz problemy z dostępem do służby zdrowia i długim czasem czas oczekiwania na świadczenia zdrowotne. Braki kadrowe wśród pracowników medycznych występują w wielu krajach świecie. Jednak wskaźnik liczby lekarzy na 1000 mieszkańców w Polsce jest niższy niż w większości państw zachodnioeuropejskich. Niższy jest też poziomu finansowania systemu opieki zdrowotnej ze środków publicznych. Potrzebne więc są dodatkowe wysiłki, na drodze do powszechnej dostępności usług medycznych, a tym samym realizacji celów rozwoju zrównoważonego. Celem było wprowadzenie w tematykę i analiza systemu ochrony zdrowia w Polsce z perspektywy zagadnień zrównoważonego rozwoju, w szczególności dostępu do opieki zdrowotnej.