„Już zapomniano, czym jest życie i czym jest świat, czym jesteś ty”. Problem tożsamości narodowej w sowieckiej Ukrainie – kilka uwag do tomiku Wasyla Stusa Wesoły cmentarz - Mychajłowa (Mykhailova), Tetiana (Władza Sądzenia, 2021)
Artykuł poświęcony jest kwestii tożsamości narodowej w pozacenzurowanym tomiku poetyckim Wesoły cmentarz wybitnego ukraińskiego poety XX wiekuWasyla Stusa. Tożsamość narodowa została określona w szerokim kontekście, m.in. jako jeden zeskładników tożsamości człowieka-obywatela Związku Sowieckiego, pogubionego w totalitarnymświecie absurdalnej rzeczywistości: nieskończonych kolejek, niemiłych ludzi, niezauważalnej nędzy, udawania i fałszu. Liryczne „ja” poezji Stusa nie odnajduje się w świecie Wesołego cmentarza,czując się obco na swojej ziemi i nawet we własnym ciele. Nieprzyjęcie tożsamości sowieckiegoobywatela, narzuconej przez propagandę oficjalnej władzy, powoduje poszukiwanie tożsamościprawdziwej, zakorzenionej głęboko w historii własnego kraju i narodu.