Teatr jeniecki w Oflagu VII A Murnau – sztuka przetrwania w instytucji totalnej - Matuchniak-Mystkowska, Anna (Władza Sądzenia, 2022)
Analizy sztuki jenieckiej to przykład socjologii sztuki cross-genre,związanej z socjologią literatury, teatru, malarstwa, fotografii, tematów, obiegów oraz socjologiąhistoryczną. W przypadku tego studium, na podstawie materiałów zastanych (relacji jeńcówwojennych – uczestników tych wydarzeń, fotografii dokumentalnych, opracowań historycznych,tekstów literackich), został opisany i zilustrowany fotografiami z kolekcji prywatnej spektaklteatralny wystawiony w 1942 r. w Teatrze Jenieckim w Oflagu VII A Murnau na postawie komediiAleksandra Fredry Gwałtu co się dzieje. Analiza dzieł sztuki (podejście strukturalne socjologii sztuki) poprzedzona jest prezentacją funkcjonowania oflagów tj. niemieckich obozów jenieckich dlaoficerów w czasie II wojny światowej (ujęcie socjogenetyczne). Aktywność kulturalna, artystyczna,sportowa, oświatowa, pozwalały im przetrwać w instytucjach totalnych.