Ikar i bajki robotów. Pomiędzy szukaniem sensu życia, a spalaniem się od jego nadmiaru - Olczyk, Ksawery (Władza Sądzenia, 2024)
Artykuł stanowi kazuistyczne przedstawienie wyników badań przeprowadzonych w ramach pracy magisterskiej. Celem pracy było zaprezentowanie wstępnych kategorii otrzymanych wyników. Docelową grupą badawczą są osoby reprezentujące pokolenie Z podejmujące pracę w sektorze usługowo-gastronomicznym, który przez swój specyficzny charakter stanowi łatwo osiągalne miejsce dorywczego zarobku, a tym samym często staje się wyborem osób podejmujących swoją pierwszą pracę. Jednocześnie jest to środowisko usłane wszystkimi cechami prekarnego zatrudnienia. Konsekwencje takiej pracy – nawet dorywczej – mogą być odczuwane do końca życia jednostki. Wychodząc od teorii ugruntowanej, staram się zrozumieć procesy społeczne kształtujące rzeczywistość, w jakiej obracają się młodzi prekariusze oraz źródła namiętności, jakie nimi targają. Opisywany przeze mnie Adam zdaje się stać na rozdrożu swojego życia, doświadczając wielu wewnętrznych konfliktów. Może być to podyktowane jego młodym wiekiem oraz wchodzeniem w dorosłość. Jednak rezonujące w jego odpowiedziach mechanizmy autodyscyplinujące, pomieszane z brakiem jasnych oczekiwań wobec rzeczywistości, przyciągają na myśl bardziej rodzaj sytuacji anomicznej. Dyskomfort wynikający z wewnętrznych konfliktów, w których funkcjonuje badany, prowadzi go do zachowań, które śmiało określiłbym jako eskapizm w pracę oraz używki. Obie te opcje sprawiają, że pomimo natłoku bodźców, Adam prowadzi bogate w różne sukcesy życie. Pomimo efektywnej oraz efektownej produktywności w życiu codziennym, metody te nie są stuprocentowo skuteczne. W powracających sytuacjach, w których zostaje sam ze swoimi myślami, targają nim wewnętrzne konflikty. Samemu starając się dojść do rozwiązań, snuje plany na bliżej nieokreśloną przyszłość: z dala od ludzi, na peryferiach systemu.