Dlaczego osiadli imigranci popełniają akty terrorystyczne przeciwko krajom przyjmującym? Uwagi wstępne - Malinowski Rubio, Maria Paula (Władza Sądzenia, 2020)
Część autorów ataków terrorystycznych przeprowadzonych w XXI wieku w Europie stanowią imigranci lub potomkowie imigrantów, co szczególnie oburza rdzenną populację. W tej pracy rozważam czynniki, które biorą pod uwagę nie tylko kulturowe lub polityczne motywacje terrorystów, ale również czynniki uwarunkowane przez interakcję imigrantów lub ich potomków z autochtonicznymi mieszkańcami państwa przyjmującego. Jednym z podstawowych pytań, które należy zadać jest to, czy imigranci w krajach europejskich są rzeczywiście akceptowani przez mieszkańców kraju przyjmującego. Jeśli w rzeczywistości nie są akceptowani, mogli rozwinąć u siebie poczucie wykluczenia, nawet w przypadku osiągnięcia pozornej integracji na określonych poziomach struktury społecznej. Poczucie bycia odrzuconym jest istotnym czynnikiem powodującym agresję, a agresja ta może zostać wykorzystana przez organizacje terrorystyczne do ich pozyskania.