Sytuacja demograficzna młodzieży i jej społeczne konsekwencje - Messyasz, Karolina (Władza Sądzenia, 2022)
Artykuł ten poświęcony jest przybliżeniu czytelnikowi globalnej sytuacji społeczno-demograficznej młodzieży. Będę starała się pokazać położenie młodych osób w globalnych strukturach demograficznych oraz nawiązać do wynikających z tego konsekwencji i wyzwań. Tym samym punkt ten poświęcę na charakterystykę, w oparciu o dostępne dane i opracowania, młodego pokolenia w ujęciu globalnym, kontynentalnym i krajowym (Polska). Postaram się wskazać najważniejsze zmienne, które odzwierciedlają sytuację młodych na tle innych grup wiekowych oraz zastanowić się nad konsekwencjami społecznymi ujawnionych procesów dla statusu kategorii młodzieży.