Konflikty etniczne w południowym Kirgistanie – w poszukiwaniu prawomocnych narracji na ich temat - Kotras, Marcin; Turdubajewa, Sezim (Władza Sądzenia, 2022)
Artykuł dotyczy wydarzeń w Kirgistanie, które miały miejsce w 1990 i 2010 roku. Doszło wtedy do starć między Kirgizami i Uzbekami, w wyniku których zginęły tysiące osób. Analizując przekazy medialne poświęcone tym wydarzeniom, odnosząc się także do dyskursu akademickiego, poszukujemy sposobów tłumaczenia oraz narracji dotyczących przyczyn i atrybucji odpowiedzialności dotyczących wspomnianych konfliktów. Zestawiając ze sobą relacje medialne o różnym charakterze, próbujemy ustalić, czy można mówić o uzgodnionych i prawomocnych sposobach opisu konfliktów etnicznych w Kirgistanie, które miałyby w dyskursie publicznym dominującą pozycję.