Sytuacja małoletnich cudzoziemców bez opieki (Menores Extranjeros No Acompañados – MENA) w Hiszpanii - Kosmynka, Stanisław (Władza Sądzenia, 2023)
Intensyfikacji procesów migracyjnych w wielu częściach świata towarzyszy szczególny rodzaj wyzwań określanych przez przemieszczanie się dzieci i nastolatków bez opieki osób pełnoletnich. Zjawisko to od lat jest zauważalne także w Europie, do której ta kategoria nieletnich trafia w sposób nielegalny w przeważającej mierze z państw afrykańskich. Artykuł ukazuje oblicze tego problemu w Hiszpanii, która – jak wiadomo – jest państwem docelowym i tranzytowym dla tysięcy imigrantów pochodzących z różnych obszarów. Analiza tu zawarta, w której posłużono się metodą historyczną i systemową, przedstawia profil społeczny cudzoziemskich dzieci bez opieki oraz wyzwania określające ich sytuację. Artykuł przybliża zarazem główne płaszczyzny rozwiązań instytucjonalnych, implementowanych w Hiszpanii w odpowiedzi na ten problem. Wskazuje, że pomimo wdrożenia kompleksowych inicjatyw pomocowych w wielu regionach nadal istnieją społeczne, ekonomiczne i kulturowe problemy na tym tle.