Dyskusja. O 30. rocznicy rozpadu Związku Sowieckiego. - Pukszto, Andrzej; Słowikowski, Michał; Užule-Fons, Sandra; Włodarska-Frykowska, Agata; Żelichowski, Stanisław; Jundo-Kaliszewska, Barbara; Lachowski, Tomasz (Władza Sądzenia, 2021)
O 30. rocznicy rozpadu Związku Sowieckiego, procesach desowietyzacji/dekomunizacji oraz kształtowania się nowej tożsamości narodowej i politycznej państw zdobywających (Ukraina, Białoruś) lub odzyskujących niepodległość (państwa bałtyckie) na gruzach dawnego imperium, a także o ich współczesnych relacjach z Rosją rozmawiają: prof. Andrzej Pukszto, dr hab. Michał Słowikowski, dr Sandra Užule-Fons, dr Agata Włodarska-Frykowska oraz dr Stanisław Żelichowski.