Analiza TOWS możliwości zrównoważonego rozwoju ekoturystyki i pomocy państwa w czasie pandemii – region Jeziora Aralskiego w Uzbekistanie - Saidmamatov, Olimjon; Matyakubov, Umidjon; Khodjaniyazov, Elbek; Day, Jonathon; Ibadullaev, Ergash; Chuponov, Sanat; Bekjanov, Dilmurad; Matniyozov, Murodjon; Matyusupov, Bunyod (Turyzm/Tourism, 2021)
Głównymi celami niniejszej pracy są ocena aktualnego stanu ekoturystyki w regionie Jeziora Aralskiego w Uzbekistanie oraz zaproponowanie strategii jej zrównoważonego rozwoju. Aby zidentyfikować wymagane strategie zarządzania, przeprowadzono analizę zagrożeń, szans oraz słabych i mocnych stron (TOWS). Zamierzeniem autorów artykułu było również dokonanie przeglądu literatury, w której opisano promocję ekoturystyki w regionie Jeziora Aralskiego. Wyniki analizy TOWS pokazują, że aby możliwy był zrównoważony rozwój branży ekoturystycznej w Uzbekistanie, pomoc państwa w czasie pandemii powinna być strategicznie skoordynowana.