Turystyka w sowieckich Karpatach. Infrastruktura noclegowa dla turystyki kwalifikowanej w latach 70. i 80. XX wieku na obszarze Karpat Wschodnich (obwody lwowski i iwanofrankowski) - Quirini-Popławski, Łukasz; Kudła, Nazar; Rytynski, Michajło (Turyzm/Tourism, 2019)
Artykuł jest poświęcony problemowi badawczemu deskrypcji elementów bazy noclegowej dla turystyki kwalifikowanej na terytorium północnego skłonu Karpat Wschodnich w granicach dawnej Ukraińskiej Socjalistycznej Republiki Radzieckiej, w tym jej typów, rozmieszczenia i wielkości. Charakterystyce poddano okres lat 70. i 80. XX w., który uważany jest za złote czasy rozwoju turystyki w Związku Radzieckim. W wyniku analizy dokonano identyfikacji 51 obiektów, w których, w połowie lat 80., było blisko 7,3 tys. miejsc noclegowych. Był to szczytowy okres zagospodarowania tego obszaru.