Dorobek naukowo-badawczy z zakresu geografii turyzmu w zakładzie geografii regionalnej i turyzmu UMCS oraz jego zastosowanie w dydaktyce i praktyce - Skowronek, Ewa; Brzezińska-Wójcik, Teresa; Świeca, Andrzej; Jóźwik, Marta J. (Turyzm/Tourism, 2017)
W opracowaniu podjęto próbę oceny osiągnięć naukowo-badawczych pracowników w zakresie geografii turyzmu, a także ich zastosowania w dydaktyce i praktyce. Podstawową metodą badawczą była kwerenda treści artykułów naukowych oraz opracowań i materiałów archiwalnych zgromadzonych w Zakładzie.