Atrakcyjność wybranych państw Europy Środkowej pod kątem uprawiania sportów zimowych i pieszej turystyki górskiej - Krzesiwo, Kinga; Ziółkowska-Weiss, Kamila; Żemła, Michał (Turyzm/Tourism, 2018)
Celem autorów artykułu jest próba dokonania oceny atrakcyjności wybranych państw Europy Środkowej pod kątem uprawiania sportów zimowych i pieszej turystyki górskiej w świetle opinii studentów kierunków związanych z turystyką, mieszkających w państwach Grupy Wyszehradzkiej, oraz ocena barier rozwoju konkurencyjnej oferty w tych krajach. Według respondentów najbardziej atrakcyjnymi krajami do uprawiania sportów zimowych są Austria i Słowacja, a najmniej – Węgry, Rumunia i Litwa. Z kolei najlepsze warunki do uprawiania pieszej turystyki górskiej, według ankietowanych, mają Słowacja, Austria i Czechy oraz Polska. Ponadto badani z poszczególnych państw wysoko ocenili ofertę krajową.