Twórcza rekreacja a twórcze podejście do organizacji rekreacji – studium przypadku Zakładów Przemysłów Twórczych Wi-Ma w Łodzi - Mroczek-Żulicka, Aleksandra (Turyzm/Tourism, 2018)
Rekreacja twórcza od wielu lat opisywana jest w literaturze przedmiotu jako jeden z rodzajów rekreacji. Niezwykle rzadko jednak przeprowadza się badania nad jej znaczeniem czy chociażby motywacją do uprawiania tego typu aktywności. Autorka podejmuje się próby skonfrontowania istniejących definicji rekreacji twórczej ze zmieniającymi się współcześnie trendami w spędzaniu wolnego czasu oraz aktywności rekreacyjnej. Celem artykułu jest podkreślenie roli twórczego podejścia do organizowania rekreacji jako szansy na pełniejsze wykorzystanie potencjału aktywności rekreacyjnej wpływającej na rozwój osobowości jednostki. Aby zobrazować walory twórczej rekreacji oraz twórczego podejścia do organizacji rekreacji, autorka dokonuje analizy studium przypadku Zakładów Przemysłów Twórczych Wi-Ma w Łodzi.