Siłownie plenerowe jako przykład outdoorowej aktywności rekreacyjnej na terenach zurbanizowanych - Nałęcz, Hanna; Ostrowska-Tryzno, Anna; Pawlikowska-Piechotka, Anna (Turyzm/Tourism, 2018)
Siłownie plenerowe stają się w miastach europejskich coraz powszechniejsze i stanowią nowy element ich infrastruktury w miejscach rekreacji i sportu. Lokalizowane są w parkach miejskich, osiedlach mieszkaniowych, przy terenach sportowych czy szkołach. Ustawione w tego typu obiektach urządzenia są przeznaczane najczęściej dla osób starszych lub z niepełnosprawnością. Celem autorek artykułu było przeprowadzenie analizy użytkowania siłowni plenerowych, znajdujących się w Warszawie oraz okolicznych miejscowościach.