Demolowanie i rewitalizacja w przestrzeni turystycznej Hawany - Kaczmarek, Sylwia (Turyzm/Tourism, 2018)
Celem autorki artykułu jest analiza w ujęciu aksjologicznym procesów demolowania i rewitalizacji miejskiej przestrzeni turystycznej na przykładzie Hawany (Kuba) w kontekście relacji społecznych między turystami a mieszkańcami oraz ocena znaczenia zidentyfikowanych prawidłowości w przebiegu i skutkach tych procesów. W rezultacie analizy zidentyfikowano uwarunkowania demolowania przestrzeni turystycznej w Hawanie, czynniki egzo- i endogeniczne kształtujące ten proces, dwa typy rewitalizacji realizowanej jako działania naprawcze, a także wymieniono cechy relacji między mieszkańcami a turystami. Wyniki badań opatrzono autorskim komentarzem, wskazując elementy relacji społecznych, które powinny być brane pod uwagę przy realizacji procesu rewitalizacji miejskiej przestrzeni turystycznej, aby skutecznie ograniczać istniejące i potencjalne konflikty między mieszkańcami a turystami.