Wybrane aspekty przestrzeni turystycznej Lubelszczyzny - Świeca, Andrzej; Brzezińska-Wójcik, Teresa; Jóźwik , Marta Jolanta; Krukowska, Renata; Skowronek, Ewa; Tucki, Andrzej (Turyzm/Tourism, 2014)
W artykule przedstawiono wyniki dotychczasowych badań pracowników Zakładu Geografii Regionalnej i Turyzmu WNoZiGP UMCS nad przestrzenią turystyczną Lubelszczyzny. Przeprowadzone badania w zakresie przyrodniczych i kulturowych walorów turystycznych, poziomu zagospodarowania oraz dostępności komunikacyjnej, a także wybranych elementów polityki turystycznej władz lokalnych posłużyły do określenia potencjału turystycznego jednostek przestrzennych różnej rangi i charakteru (jednostki administracyjne i fizycznogeograficzne). W zależności od wielkości potencjału turystycznego wyodrębniono obszary o różnym stopniu atrakcyjności. Obszary sklasyfikowane w stopniu atrakcyjnym i bardzo atrakcyjnym zostały szczegółowo scharakteryzowane pod względem: stopnia rozwoju funkcji turystycznej, typów funkcjonalnych jednostek przestrzennych, percepcji przestrzeni turystycznej przez użytkowników, postaw społeczności lokalnej wobec rozwoju turystyki.