Hotele w przestrzeni miejskiej Łodzi - Włodarczyk, Bogdan (Turyzm/Tourism, 2015)
Artykuł jest próbą przedstawienia aktualnego poziomu rozwoju bazy hotelowej trzeciego co liczby mieszkańców miasta w Polsce. Przeprowadzone analizy dotyczą zarówno aspektów historycznych, jak i przestrzennych. Podstawą analizy szczegółowej lokalizacji hoteli w Łodzi jest koncepcja A. KOWALCZYKA (2001a) dotycząca typów lokalizacji hoteli na terenach miejskich. Baza hotelowa Łodzi porównana została także z innymi dużymi miastami w Polsce.