Tablice pamiątkowe i pomniki na obszarze dzielnicy Łódź–Śródmieście jako obiekty upamiętniające osoby i wydarzenia z przeszłości Łodzi - Kazimierczak, Jarosław (Turyzm/Tourism, 2010)
Celem pracy jest próba przedstawienia pomników i tablic pamiątkowych znajdujących się na obszarze Łódź Śródmieście jako walorów turystyczno-krajoznawczych tego obszaru. Autor na podstawie przeprowadzonych badań i analiz stara się także ocenić wartość przedmiotu badań jako obecnych i potencjalnych obiektów zainteresowania turystów odwiedzających Łódź i możliwości ich wykorzystania dla celów turystycznych.