Stan i perspektywy rozwoju turystyki ornitologicznej w Polsce - Kordowska , Monika; Kulczyk , Sylwia (Turyzm/Tourism, 2014)
W artykule omówiono aktualny stan i trendy rozwoju turystyki ornitologicznej w Polsce. Przeprowadzone badanie kwestionariuszowe, a także obserwacje i wywiady pozwoliły na dokonanie charakterystyki polskich miłośników obserwowania ptaków oraz organizatorów tego typu wyjazdów. Omówiono też zróżnicowanie przestrzenne miejsc obserwacji oraz ich zagospodarowanie. Polska turystyka ornitologiczna znajduje się we wczesnym stadium rozwoju, ale jest on – podobnie jak w innych krajach – bardzo dynamiczny.