Procesy kształtujące przestrzeń turystyczną - Włodarczyk, Bogdan (Turyzm/Tourism, 2012)
Artykuł jest próbą nazwania i zdefiniowania procesów wpływających na przekształcenia przestrzeni geograficznej i doprowadzających w efekcie do powstania lub zaniku szeroko rozumianej przestrzeni turystycznej. Do procesów tych zaliczono restrukturyzację (w tym modernizację i rewitalizację) oraz degradację. Wszystkie wymienione procesy omówione zostały w kontekście aktualnej fazy rozwoju przestrzeni turystycznej. Nieco więcej uwagi poświęcono degradacji, która dopiero od niedawna postrzegana jest jako proces mogący doprowadzić do powstania przestrzeni będących przedmiotem zainteresowania turystów.