Atrakcyjność turystyczna polskich bibliotek - Miedzińska, Magdalena; Tanaś, Sławoj (Turyzm/Tourism, 2009)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na atrakcyjność turystyczną znaczących bibliotek w Polsce, które początkowo nie pełniły funkcji turystycznej pod wpływem eksploracji i penetracji turystycznej, taką funkcję pełnią, pozostając jednak w cieniu innych walorów kulturowych Polski. Praca obejmuje geografię historyczną polskich bibliotek, analizę walorów turystycznych oraz próbę klasyfikacji i inwentaryzacji krajoznawczej bibliotek w Polsce.