Stan i perspektywy rozwoju turystyki międzynarodowej w województwie małopolskim - Kurek, Włodzimierz; Pawlusiński, Robert (Turyzm/Tourism, 2009)
Województwo małopolskie od lat zalicza się do najpopularniejszych regionów turystycznych w Polsce. Ze względu na liczne walory turystyczne, bogate tradycje w goszczeniu turystów, a także stosunkowo dobrze rozwiniętą bazę turystyczną, województwo małopolskie staje się w ostatnich latach celem coraz liczniejszych przyjazdów turystów zagranicznych. Znaczącą dynamikę wzrostu zagranicznej turystyki przyjazdowej obserwuje się zarówno w samym Krakowie, jak i na obszarach górskich. Celem artykułu jest próba przedstawienia stanu rozwoju zagranicznej turystyki przyjazdowej do województwa małopolskiego.