La fonction touristique des Bieszczady Polonaises a la lumiere de l'analyse du mouvement des véhicules - Liszewski , Stanisław (Turyzm/Tourism, 1990)
W pracy podjęto próbę określenia roli i znaczenia Bieszczadów jako regionu turystycznego. Przyjęto założenie, że miarą tego znaczenia jest zasięg geograficzny miejsc stałego zamieszkania osób przybywających w Bieszczady w celach turystycznych. Przeprowadzone badania ruchu drogowego wykazały, iż badany region pełni funkcję o znaczeniu regionalnym w ruchu turystycznym Polski.